söndag 16 september 2007

El Socorro y Anexos COE #1

Det var en extrem härlig känsla att få vara med och utse årets bästa skörd i Guatemala i maj. Men det är minst lika härligt att nu få möjligheten att kunna rosta och servera Guatemalas finaste kaffe till alla gästerna på rosteriet i Malmö. Hela juryn var eniga om att detta var ett mycket exotiskt och säreget kaffe från Gutemala. Kommer att finnas tillgängligt att köpa från och med nästa vecka.

Farmen El Socorro ligger i området Palencia cirka 50 kilometers ifrån Guatemala city.
Farmen brukade vara en del av gården San Guayaba som tillhörde Antonio López fram till 1905. Efter Antonios död gick gården i arv till den yngste sonen Julio Colom Gómez Carillo som sålde gården. Där efter har gården ägts av ett antal olika människor fram till 1968 då Dr. Mario de la Cerda och hans fru Maria Colom de la Cerda köpte tillbaka gården till familjen Colom. 1980 började Dr. Mario de la Cerda son Juan de la Cerda Colom plantera kaffe på gården, detta är familjens fjärde generations kaffeodlare.

Juan de la Cerda och hans son Juan Diego är nu de som håller ställningarna över plantaget som odlat fram Gutemalas finaste kaffe 2007. Vad är hemligheten?

- Våran framgång är resultatet av en hård kvalitetskontroll genom hela processen från arbetesledning, skördning och efterbearbetning i vattenanläggningen.

Farmen använder en ekologisk vattenanläggning när kaffet processeras och den är även ceritifierad av Rainforest Alliance och Coffee Practices.

Hela farmen är på 700 Hektar med följande indelning:
• 55 % är ett naturreservat med stor unik fauna på växter och djur.
• 25 % är kaffeodling (omkring 126 Hektar).
• 20 % är uppdelat på andra områden, som mjölk, majs och grönsaksodling.