måndag 10 september 2007

MALNINGSGRAD

Varför maler vi kaffet innan vi brygger?
En fråga som få ställer sig men som vi tar för givet.
Malningen är nog en av en av de viktigaste momenten under själva framställningen av en kopp gott kaffe. Om vi stoppar 60g hela kaffebönor i en bringare med 1l vatten med 95 grader skulle det ta otroligt LÅNG TID innan vi extraherat ut rätt mängd kaffe. För att påskynda denna process går det att utöka kaffets kontaktyta med vattnet genom att mala kaffet. Ju finare du maler ju snabbare extraherar kaffet i vattnet. Espresso som bryggs på ungefär 25 sek kräver mycket fin malning, en presskanna som bryggs på 4 min kräver grov malning. En annan viktig faktor som bör påpekas är att om vi maler kaffet väldigt fint exponeras kaffets yta mer för syre som bryter ner och förstör kaffets aromer. Därför är det viktigt att tänka på att vara mycket försiktig med finmalet kaffe och mala det innan bryggtillfället.