måndag 31 mars 2008

KAFFEOST


Idag höll jag i en kaffeupplevelse för Sjukvårdsförbundet och fick höra något riktigt roligt. En av deltagarna frågade om jag hade provat KAFFEOST. Blev genast nyfiken och hittade följande på webben.

Kaffeost görs ursprungligen på spenvarm mjölk och används i kaffet som ett sorts tilltugg. Oemotståndligt för en Norrbottning i allmänhet och en Tornedaling i synnerhet! Åtminstone om man hör till den medelålders generationen med plustecken...
Har man ingen ladugård får man vända sej till Radio Norrbottens och Bildningsförbundets bok Norrbottens Matbok 1 - där finns ett recept av EllenSylvia Blind.
Alternativt leta i frysdisken i butiken - men det har visat sej vara svårt att hitta kaffeost ( och även färskfruset blod när man behöver det...) bara några mil söder om Norrbottensgränsen...så varsågod - pröva receptet och se vad du tycker om kaffeost!

Häll mjölk och grädde i en 3-liters kastrull.
Värm upp till fingervarmt (37 grader C).
Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen. Låt stå ca 30 - 40 min tills vätskan stelnat (ystat sig).

Rör om försiktigt med en hålslev samtidigt som du värmer upp vätskan till fingervarmt igen.
Fös under tiden ihop osten från kanterna in mot mitten av kastrullen.
När osten samlats till en boll i mitten värms alltihop upp till kokpunkten - men det ska ej koka upp! Ta kastrullen av värmen just innan vasslan kokar.

Lägg osten i ett finmaskigt durkslag/stor sil/ eller i en ostform om du har en sån.
Pressa ur så mycket vassla som möjligt ur osten. Ställ en tyngd över och låt stå några timmar så det sista pressas ur och osten blir torr.
Kaffeost görs ursprungligen på spenvarm mjölk och används i kaffet som ett sorts tilltugg. Oemotståndligt för en Norrbottning i allmänhet och en Tornedaling i synnerhet! Åtminstone om man hör till den medelålders generationen med plustecken...
Har man ingen ladugård får man vända sej till Radio Norrbottens och Bildningsförbundets bok Norrbottens Matbok 1 - där finns ett recept av EllenSylvia Blind.
Alternativt leta i frysdisken i butiken - men det har visat sej vara svårt att hitta kaffeost ( och även färskfruset blod när man behöver det...) bara några mil söder om Norrbottensgränsen...så varsågod - pröva receptet och se vad du tycker om kaffeost!

Sätt ugnen på 200 grader C. Tryck ut osten i en välsmord eldfast form - osten ska vara max 3 cm tjock så är den lagom. Grädda osten i mitten av ugnen tills den fått färg.
Osten kan även användas utan gräddning men jag tycker nog det blir godare att laga till den.

Om kanterna blir hårda - linda in den varma osten i aluminiumfolie efteråt så mjuknar de.

Vasslan kan med fördel användas som bakspad till mjukt matbröd.

När osten kallnat - skär i små kuber eller strimlor, lägg en hög i kaffekoppen och fyll koppen med nykokt kaffe. Rör om och ät med sked....njut av smaken och ljudet....

Blir det nåt kvar - paketera väl och frys ner eller gör efterrätten med varma hjortron. Du hittar den i mina recept.