tisdag 15 juli 2008

2008-08-23 kl.06.40


Då var biljetten inköpt till Afrikas första Cup of Excellence tävling :-)
Den 23 augusti bär det av till Kigali med Brussel Airlines för att möta upp de andra i den internationella juryn som ska kora årets bästa skörd från Rwanda. Det är med stor spänning jag börjat läsa på om landet och deras olika odlingsregioner så som:

Western Shores (västra delen)
Den mest expansiva kafferegionen i landet, specielt längs sjön Kivu eftersom det finns ett så unikt microklimatet med perfekta regnperioder, näringsrik jord och dalgångar som gör det idealt för att odla kaffe. Även vid vulkanen Virunga som finns vid sköns nordända där det sällsynta bergsgorillorna håller till odlas det finfint kaffe. I norra provinsen Ruhengeri hittar jag ingen information om några kaffeanläggningar. I provinsen under Gisenyi längs sjön finns tvättstationerna Nkora på 1450-1800m, Nyamwenda på 1450-1700m och inåt landet Kageyo på 1700-1800m. Under Gisenyi ligger regionen Kibuye inte heller där hittar jag någon info om några kaffeanläggningar. Däremot längst ner i regionen Cyangugu hittar jag tvättstationerna Gashonga längst ner på 1500-1700m och Gatare på 1700-2000m i regionens norra del.

Karaktärerna från området ska gå åt citrus med fyllig kropp och balanserad eftersmak.

Central Highlands(centrala delarna)
Området sträcker sig från Uganda i norr till Burundi i söder och mitten hittar vi huvudstaden Kigali på 1450-2000m. Dalgångarna är mycket uppodlade med blandade grödor av bönder med mindre odlingsarealer. Det kanske inte ger så hög avkastning som de stora plantagen men de får å andra sidan en större möjlighet att utveckla fler och bättre odlingstekniker. I norra provinsen Byumba hittar jag inte så mycket info om kaffe. Men under i Kigali Ngali ligger ett antal kaffeanläggningar, Masaka på 1500-1800m norr om huvudstaden samt Nyandungu på 1600-1800m, mer väster ut ligger anläggningarna Musasa på 1700-1800m och Rushashi på 2000-2100m. Om vi flyttar ner ytterliggare en region kommer vi till Gitarama med stationerna Apcdka på 1500-1700m och Kamonyi på 1500m. Där efter kommer Butare i sydöst med anläggningarna Kibingo på 1500m-1600m och Maraba på 1600-1800m. Brevid i sydväst ligger Gikongoro med anläggningarna Bufcafé på 1900-2000m och Karaba på 1650-1800m.

Karaktären från området går mer som det Etiopiska kaffet åt blommigt och bärigt men med en mer balanserad syra och munkänsla.

Eastern Higlands(östra delen)
Det finns en högplatå som sträcker sig öster ut mot Tanzania där det finns stor potential att odla kaffe men det är framförallt i sydöst i provinsen Kibungo som odlar idag där vi hittar anläggningarna Migongo på 1350-1700m och Sake på 1500-1700m.

Karaktären härifrån går åt det fylligare hållet men med blommiga inslag.

Övrigt om kaffe i Rwanda
Först och främst hittar man Arabica arten Bourbon i landet, den togs in i början på 1920 talet. Idag finns det ungefär 430 000 familjer som odlar kaffe i landet där medeltalet på antalet kaffeplantor ligger på 200 träd per familj. Mellan feruari och juni skördar man sitt kaffet i landet.

Oj oj oj vad spännande det ska bli att åka dit!