Det som kräver en eftertanke är hur det kommer sig att Rwanda så snabbt börjat producera kvalitetskaffe? En av anledningarna har mycket att göra med den nystart som de fått från alla hjälporganisationer som kommit in de senaste åren. På bara några år har Amerikanarna hjälpt till att bygga upp ny tvättanläggningar med rent källvatten och labboratorium för att kunna analysera slutresultatet. I dagsläget finns det 4 laboratorium utspritt i landet och antalet tvättstationer syns på bidlerna nedan.
Tillsammans med kunskap från det agronomiska institutet Borlang i USA har man lyckats se över följande faktorer i processeringen av kaffe för att öka produktionen av kvalitetskaffe i landet.
1. Producer training and certifying
2. Cherry picking NOT stripping
3. Cherry collection to work together
4. Cherry sorting for red beauties
5. Cherry floating for removing the infected cherries
6. Pulping the cherries
7. Grading the wet parchment
8. Fermenting the sugars off the parchment
9. Washing the ferment off the parchment
10. Soaking the parchment in clean, cool spring water
11. Pre-drying the wet parchment in the shade
12. Wet parchment sorting for defects
13. Drying in a linear fashion artfully controlled sun drying tables
14. Dry parchment sorting for defects
15. Storage in 360 degree ventilated warehouses
16. Sampling large lots of parchment in stock using scientific methods
17. Hulling the parchment without raising the temperature of the green coffee
18. Grading the green coffee by size and density
19. Green coffee sorting to remove defects
20. Container preparation to insure a pleasant voyage to Rwanda coffee addicts the world over
Video för den som vill se mer i detalj hur de processerar kaffet i Rwanda med den våta metoden
För den som undrar hur mycket mer en kaffebonde tjänar på att anstränga sig att producera kvalitetkaffe går att visualisera med bilden nedan som också den är framtagen av the Borlang Institute. Poängskalan som används är framtagen av SCAA och används för att ge ett kvalitetsbetyg på kaffe när det provas. Skala går från 1 till 100 där 100 är ett exceptionellt kaffe.