torsdag 15 januari 2009

KENYA HERE I COME!


Vårt kära Eaagades Estate "fly crop" från Nyeri börjar ta slut vilket betyder att det är hög tid att leta upp nya oupptäckta plantage, 19 februari bär det av till Kenya. Landet har länge suttit på tronen som ett kaffeland på finkaffe i östafrika. Många av grannländerna börjar ta upp kampen vilket är mycket spännande för utvecklingen av olika regioner med utpräglade karaktärer i östafrika.

Kort om kaffe i kenya
Odlingsförhållandena i Kenya är idealiska för kaffe. Jordbruket är relativt småskaligt och består av cirka 600.000 gårdar i landet som är ansvariga för halva produktionen i landet. De främsta arterna som odlas här är Bourbon och SL28(Scott Laboratories). I landet skördar bönderna kaffe 2 gånger om året, november-januari som exporteras i januari till juli och mindre skörd i maj till juli som kallas "fly crop", som exporteras från september till december. Kaffeproduktionen är koncentrerad till de centrala och östra delarna i landet. Kaffeproduktionen i landet har drastiskt sjunkit i landet från 2,15 miljoner säckar i slutet på 90-talet till under 1 miljon säckar i början på 2000-talet. Det är endast cirka 50.000 säckar som konsumeras i landet, resten exporteras.

Kaffeproduktionen är mycket väl organiserat då bönderna levererar sitt skördade kaffe bitvis till tvättstationer där de processerar sitt eget kaffe eftersom det inte är tillåtet att handla med oprocesserat kaffe i landet. Därefter kvalitetstämplas kaffet av godkänd anläggning i kategorierna AA, AB, C, PB, TT, T och blandat. Det finns ungefär 8st godkända anläggningar i landet. Där efter auktioneras kaffet ut varje vecka kontrollerat av staten i Wakulima huset.

Kafferegioner i landet

1. SOLAI
Ligger nordväst om Nairobi nära staden Kabazi på en höjd 2210m över havet. Här odlas främst arterna SL 28 och SL 34 och karaktären i regionen går mycket åt citrus, grape och svarta vinbär. Området har många olika stora kaffeplantage och ligger lite avsides jämfört med de andra regionerna.

2. NYERI
Ligger norr om Nairobi i området runt staden Nyeri på 1778m över havet. Här odlas främst arten SL 28 och karaktären i regionen går åt friska citrustoner med kraftfull munkänsla med toner av svarta vinbär och choklad. Regionen är känd som hemmet för Kenyas svarta guld(kaffe). I väster ligger nationalparken Aberdare och i väst ligger Mount Kenya national park. Den huvudsakliga kaffeproduktionen kommer från småplantage och här har traditionerna länge varit att dela in skörden i olika lottnummer och inte blanda.

3. MURANGA
Ligger norr om Nairobi i området runt staden Muranga på 1585m över havet. Här odlas främst arten SL 28 och karaktären i regionen går åt friska citrustoner med kraftfull munkänsla med toner av svarta vinbär och choklad. Produktionen på kaffe har kraftigt minskat i området de senaste åren på grund av omstrukturering av jordbruktet till produktivare grödor. Området har precis som Nyeri(norr om) ett gott rykte om bra kvalité.

4. KIAMBU
Ligger 12km utanför Nairobi runt staden Kiambu på 1716m över havet. Här odlas främst arterna Missionary, SL 28, SL34, Ruiru och karaktären i regionen går åt utmärkande syra, kraftfull munkänsla med toner av grapefrukt. När kyrkan förde in kaffe i landet från Etiopien 1893 var det i Kiambu som de första plantorna planterades. Här har större delen av odlingarna större gårdar med egna tvättanläggningar. Det var även här som Karen Blixen etablerade sin kända kaffegård vid foten av Ngong Hills.

5. MERU
Ligger nordöst om Nairobi runt staden Meru på 1617m över havet. Här odlas främst arterna SL 28 och SL 34 och karaktären i regionen präglas av friska citrus syror och fylliga fruktsyror med toner av apelsin och vilda bär. Området breder ut sig på Mount Kenyas östra sluttningar och är Kenyas största odlingsområde av kaffe. Producenterna är oftast kooperativ och har en stark makt i området Meru.

6. EMBU
Ligger nordöst om Nairobi och söder om Meru runt staden Embu på 1426m över havet. Här odlas främst arterna SL 28 och SL 34 och karaktären i regionen är syrlig med kraftig munkänskla, bra balans, tydliga toner av bär och choklad. I detta område spelar kaffet en central roll i människornas tillvaro, de lever praktiskt taget med sitt kaffe då 75 % av invånarna livnär sig på grödan. Området har den största fördelningen av graden AA klassificerade bönor i landet.

7. KIRINYAGA
Ligger nordöst om Nairobi runt staden Kerugoya på 1875m över havet. Här odlas främst arten SL 28 och karaktären i regionen präglas mycket av kraftfull citrus syra med eleganta och tydliga toner av svarta vinbär. Kirinyaga breder ut sig på Mount Kenyas södra sluttningar och är ett av de mest kända områdena i landet för sin kaffeproduktion. Majoriteten av bönderna bedriver småskaligt jordbruk på de höga höjderna av berget som ger kaffet sin utmärkande karaktär.

8. MACHAKOS
Ligger öster om Nairobi runt staden Kangundo på 1722m över havet. Här odlas främst arterna Missionary, SL 28 och SL 34, karaktären i området präglas mycket av medelfyllig fruktsyra med en kraftfull eftersmak. Området har några av Kenyas lägst belägna kaffeplantage på de nedre delerna av berget Ol Donyo Sapuk. Detta gör att karaktären inte har så skarp syra som övriga regioner men har mycket bra balans.

Längtar så efter att få stoppa näsan i Kenyas kaffemylla!
/F