onsdag 7 januari 2009

RWANDA IN THE HOUSE!


Idag anlände äntligen kaffet till Malmö som vi alla väntat på :-)
I september var jag nere i Rwanda och dömde Cup of Excellence och fick många nya kaffevänner och kontakter som är med och plockar fram extrema kaffesorter från landets gömmor. Bland annat träffade jag Murejer som är ansvarig för produktionen hos företaget Horizon som äger nio "washing stations", Nyamyumba, Kayumba, Ngamba, Nyamiyaga, Mashesha, Musasa, Mushonyi, Ngororero och Nzahaha. Fastnade speciellt för stationen Nyamyumba av en särskild anledning och idag kom den till Malmö. I Rwanda bedriver bönderna småskaligt jordbruk vilket betyder att bönderna i snitt har 200 kaffeträd vilket ger 400Kg röda kaffebär som i sin tur blir 320Kg råkaffe vilket blir i sin tur blir 278Kg efter att det rostats. Då förstår man att det krävs många bönder för att få ihop vad som behövs för att det ska kunna exporteras utan att våran kaffeupplevelse består av dyra flygfrakter.


KORT FAKTA OM NYAMYUMBA

Region: Western Region, Rubavu District (Gisenyi) Kivu Shore

Storlek på plantage:
ungefär 0,17 ha, 400 kaffeträd.

Altitud:
från 1500 m (vid sjön lake kivu) till 2000m (så kallad Congo-Nil höjd över havet)

Trädart:
Arabica Bourbon Mayagez

Skördesäsong:
Januari-februari to Maj-Juni

Skuggträd:
Ej systematiskt

Jordmån:
Vulkanisk

Gödning:
Boskapsgödsel, komposterade bönskal samt små mängder av NPK

Microklimat:
Kivu sjön och Kongos regnskog i väster, Kongonilens höjd i öster och Virungabergen i norr skapar alla ett unikt kallt klimat för regionen med kontinuerlig nederbörd jämt över året.

Regn:
1500 mm/ år

Historia om tvättstationen:
Denna station byggdes 2006 och har varit operativ sedan dess. Det är en av de första av nio som byggdes i västra regionen av Rwanda.

Böndernas bakgrund:
85% av Rwanderna tjänar sitt levebröd från sitt jordbruk. Bönderna runt den här stationen driver alla småskaligt jordbruk som motsvarar cirka 1 Ha. Avstånden mellan gårdarna här är några kilometer. Kunskapen om att driva jordbruk har i detta område spridit sig från gård till gård på grund av generationsövergång och olika rättigheter till land efter folkmorden. Folkmorden 1994 har lätt till att 30-40% av jordbruken drivs av ensamstående fruar. Förutom kaffe som huvudsakliga gröda odlar de även bananer(huvudsakligen till den lokala specialiteten bananöl), casava, bönor, sorgho bland mycket annat. Från och med 2001 har mycket hänt för de kaffebönder som valt att satsa på specialkaffe. Böndernas intäkter har långsamt ökat i takt med att de kunnat uppvisa klvalité vilket skapa positiv atmosfär i området.

KORT OM PROCESSEN
(skriver på engelska eftersom många ord inte finns på sv.)
1. Cherry are picked not stripped and only mature one are selected at the Washing Station
2. Cherries are floated to remove insected infected
3. Pulping
4. Dry fermentation (12 hours) of sweet mucilage
5. Wet fermentation soaking (24 hours)
6. Grading to separate light and heavy parchment (A3, A2, A1)
7. Final soaking (20 hours) for long lasting quality and green blue typical color
8. Pre-drying and wet parchment default sorting
9. Sun-drying on tables and continuous hand picking to reach no default parchement
10. Dry processing (outsourced)