lördag 23 januari 2010

EN ANNAN TEMPERATUR

Det har varit mycket snack om temperatur ett tag men då har det oftast varit snack om bryggtemperaturen. Typ att vattnet ska ha en temperatur på 92 till 96 grader under hela bryggprocessen eller att ett ljusrostat kaffe ska bryggas på en högre temperatur och mörkrostat kaffe ska bryggas på en lägre temperatur.

Vad jag känner för att skriva om idag handlar inte om denna temperaturen utan precis som med vin den temperatur när drycken förtärs. Enklast är att dra vinliknelse för att hänga med.

Hos ett lätt eller ett enkelt vitt vin är det ofta friskheten och fräschören man uppskattar. Denna framhävs bäst genom att hålla en något lägre temperatur. Generellt kan man säga att temperaturen bör vara mellan 11ºC och 14ºC. Röda viner å andra sidan serveras i regel varmare än vita. Samma regler gäller dock även här. Vill man framhäva aromer eller boquet i ett vin av god kvalitet är en något högre temperatur att rekommendera. Inget rött vin bör serveras varmare än 18ºC men heller inte svalare än 14ºC.

Hur är det med kaffe då?
Vi kan alla vara överens om att nybryggt kaffe som håller 80 till 90 grader kan vara svårt att dricka, kanske därför som så många häller kall mjölk i för att få ner kaffet till en behaglig dricktemperatur. Men om vi tittar på specialkaffet så har vi mycket gemensamt med vinsidan, ett kaffe med riktigt hög kvalité har mycket mer att bjuda på om det serveras vid rätt temperatur. Som exempel kan vi ta motpolerna ett tvättat och ett soltorkat kaffe från det högväxta yirgacheffe i södra Etiopien. Det tvättade kaffet som kan bjuda unik fräschör med toner åt frisk citrus, bergamott och jasmin kommer fram mycket tydligare vid lägre temperaturer. För den som vill ha mer smak och munkänsla kanske istället väljer det soltorkade kaffet som kan erbjuda karaktärer som nästan går åt varm jordgubbssylt. Precis som med vinet faller munkänslan och kaffets typiska karaktär vid för låga temperaturer. Så tänka på vilken temp ni serverar ert kaffe vid. När kaffet har en temperatur runt 30grader har vi som störst förmåga att urskilja kaffets egenskaper.

Trevlig kaffehelg!