onsdag 19 maj 2010

Indonesien / Dolok Sanggul / Peaberry

Då har det äntligen anlänt och Kristian har skjutit iväg första batchen av vår nya Indonesien, Dolok Sanggul peaberry. Färgprofilen behöver kalibreras lite sedan är den ute på webshopen.

Kaffet kommer från provinsen Norra Sumatra, Kabupaten i Humbang Hasundutan. Området där kaffet odlats heter Dolok Sanggul. Kaffet odlas och bearbetas främst av kristna samfundet Batak Toba.

Jord och topografi. Topografin i området är platt med en höjd av 1550 till 1650 meter över havet. Jordmånen är huvudsakligen syrlig, med medelhög fertilitet rik på organiskt material.

Kulturella sedvänjor. Kaffe växer mest under solen med lite skugga av Eryantha som ger låg densitet. Kulturella sedvänjor är mycket vanligt för att bibehålla fuktigheten och öka jordens bördighet. Den flesta ogräsrensningen utförs genom att hacka och handrensa.

Kaffeträd och näring. De flesta bönder i området tillämpas kompost en eller två gånger per år. Kompost som produceras inom deras eget system med naturgödsel från buffel eller gris blandat med fruktköttet från kaffet och ogräs.

Träd sorter De flesta kaffe träden är Catimors (70%) i samband med Typicas (25%) och Bourbon (5%).

Kaffebönor process. Kaffebönor handplockas när de är mogna och bearbetas med manuella upplösare. Den våta pergament finns då kvar i plastpåsar i 10 till 12 timmar för jäsningsprocessen. Fruktkött, floaters och ytterskalet tas bort för hand medan de tvättas med rent vatten. Kaffet soltorkas och rengöras innan de säljs till den lokala marknaden.

Endast de bästa och rena kaffebönorna köps av Batak Toba. I deras egen anläggning soltorkas kaffebönorna tills de når en 12 till 13% fuktighet. Sedan sorteras bönorna förhand efter storlek och vikt.

Efter de stora klimatförändringarna som började för 2 år sedan med ökning av den årlig nederbörd som uppgick till mer än 2meters är området klassificerat som regnskog.

Kaffet har samlats in från ca 3500 jordbrukare. En jordbrukare producerar 4-5 påsar per år. Storlek på gårdarna är små, ca 500 - 1000 träd per jordbrukare, omkring 0,5-1 hektar har varje jordbrukare.

Karaktär: Rabarber, nypon och citron.