fredag 8 oktober 2010

BURUNDI DEL 1


BURUNDI behöver ingen närmare presentation bland veteraner i kaffeindustrin. Landet har producerat tvättat arabicakaffe i mer än 30 år. Men fortfarande är de diskriminerade av många specialkafferosterier och konsumenter, Burundi är för många ett okänt östafrikanskt kaffeland. Invånarna är mycket stolta över sitt arv, burundier hänvisar ofta till sitt lilla instängda land som hjärtat av Afrika. Det är ett land försett med alla de attribut för att skapa fina kaffe och där jordbrukarna varit trogna sina traditioner att odla kaffe trots år av krig och interna strider.

Nu med frid över dem ser kaffeproducenterna i Burundi förhoppningsvis till en ny och lovande era i vilken regeringen kommer att ge upp sitt ägande och kontroll av handeln med kaffe och sätta kaffeodlare allt närmare sin egen skörden. Längs denna väg till liberalisering finns det många åtgärder. Men redan nu verkar det som att ödet av detta utsökta kaffe som begravts djupt i hjärtat av Afrika snart kommer att dyka som ett nytt specialkaffeland.

Tillsammans med de höga höjderna, ett tropiskt klimat och vulkanisk jord, kan Burundi skryta med en dominans av den mycket berömda bourbon arten. Landet har satsat på fullt tvättade arabicakaffen, det var den burundiska regeringen som aggressivt startade ett program för tvättat kaffe under 1980-talet. Idag arbetar mer än 800.000 familjer som småbrukare med att odla och skörda kaffe vilket bidrar till mer än 80 procent av landets export ekonomi. Med tanke på att tvättat kaffe uppgår till 70 procent av Burundis produktion är det stor fokus från början på kaffets kvalité djupgående i landet.

En ögonblicksbild av kaffesektorn under regeringens kontroll avslöjar en väl organiserad bransch som delas in i fem enheter som kallas SOGESTALs, vardera bestående av crika 30 tvättstationer för kaffe. Genom kooperativ levererar bönderna sitt kaffe till tvättstationen. De väntar sedan flera månader på att få betalt för sin skörd av landet som utsatt ett fast pris i landet för kaffets värde för aktuellt skördeår. Landet har byggt upp ett enhetligt system för att kontrollera kaffets kvalité under SOGESTAL -organisationen för att underlätta sorteringen och försäljningen av kaffet till andra länder.