måndag 23 januari 2012

HUR ETT VÄRLDSMÄSTERSKAP BLIR TILL

 Har precis avslutat en telefonkonferens med kaffepersonligheter från hela jordklotet för att sjösätta vad som kommer att bli världsmästerskapen i kafferostning.

Det är med spänd förväntan som jag tillsammans med min medhjälpare Trish håller på att lämna över skapelsen till organisationen som ska lansera tävlingen. Samma organisation som även driver världsmästerskapen för baristor. 

Börjar nu kunna reflektera över hur allt började. År 2009 sommaren i Köln provade jag fram ett format på den årliga kaffekonferensen bland europeiska kafferostare som David Haugaard hjälpte mig dömma. Från det blev jag inbjuden 2010 från Eurpeiska kaffeorganisationen att tillsammans med en representant från Amerikanska kaffeorganisationen att skapa ett världsmästerskap. För ett år sedan presenterade vi ett utkast för organisationens årsmöte i Dublin. 

Strax efter nyår lanserade vi en informationsfilm om tävlingen och över 50 kafferostare från hela världen har redan hört av sig för att höra om hur de kan vara med. Det är oerhört kul att få höra att intresset är så stort från en yrkeskår som länge jobbat i det dolda bakom rockstjärnorna ;)

Att rosta kaffe är ingen konst men att hitta rätt råvaror och tillreda dem på rätt sätt för att få dem att smaka som vi vill är en utmaning som bara en mästare klarar av. En tävling som denna kommer att öka kunskapsnivån hos alla dem som vill utveckla sin yrkeskunskap. Vi kommer nog att se en liknande utveckling om medvetenheten som Baristayrket har tagit men kanske inte lika intensivt då kafferostningen inte är lika publikorienterad som baristatävlingarna är.

Det kittlar i magen av förväntan! Må bäste Rostmästare vinna, inte bästa kaffe och inte bästa Rosteri.