måndag 7 maj 2012

ECUADOR / PUYANGOTidigare har vi köpt in kaffe från det kända området Vilcabamba i Ecuador men detta året har vi sökt oss lite längre väster ut från det området till distriktet Puyango som även det ligger i södra Ecuador.

Då vi inte skrivit något om Ecuador tidigare är väl det på tiden.
Det är definitivt inget land som utmärkt sig för att producera kvalitetskaffe som synes på utbudet bland kvalitetsrosterier i Europa. Hur kommer detta sig?

Om vi berättar att Ecuador importerar mer kaffe än vad de exporter samt att majoriteten av det kaffet kommer ifrån Vietnam säger en hel del. Även om Ecuador har alla förutsättningar för att odla fantastiskt kvalitetskaffe har landet fokuserat på att sälja industrikaffe. Detta på grund av att det varit billigare och lättare att sälja industrikaffe från Vietnam än producera eget billigt industrikaffe. 

I takt med att efterfrågan på kvalitetskaffe ökas har även länder som Ecuador börjat se ljuset i tunneln att kunna få rätt betalt för sitt kvalitetskaffe. Trenden att börja satsa på kvalité i landet har börjat i södra delarna och framförallt från området Loja med odlingshöjder på 1.600m. Idag har även Pichincha vid huvudstaden Quito börjar med småskaligt kvalitetsjordbruk. 

Från Puyango har vi fått kontakt med kooperativet PROCAP som börjat med fokuserat på kvalitetskaffe och ekologisk odling. Första gången vi provsmakade blev vi alla förvånade vilken unik karaktär kaffet hade och bestämde oss för att ta hem ett parti för att erbjuda på den svenska Specialkaffemarknaden.

Hoppas att ni precis som vi kommer bli shockade över kvalitén på detta ekologiska kaffe.

FAKTA
Odlingsarea: 197.000 Hektar
Produktion i snitt: 650.000 Säckar
Bönder: cirka 105.000 familjer.
Arabica: 60% från områdena, Manabi, Loja, Guayas, El Oro, Zamara, Chinchipe.
Robusta: 40% från områdena Orellana, Sucumbios, Lor Rios, Esmeraldas
Odlingshöjd: från vattennivå upp till 2.000m