tisdag 24 juli 2007

VAD PÅVERKAR DIN BRYGGNING?


Försökte komma på vilka faktorer som kan påverka min bryggprofil.
Det blev några punkter och jag har säkert glömt en del, kommentera gärna om jag glömt någon. Vill inte avskräcka de som försöker brygga sin perfekta kopp kaffe men det är en del att hålla reda på om man ska få till det ;-)

1. Bryggpropotioner av kaffet (60g till 1liter)
2. Volymen på kaffebönorna (varierar beroende på rostprofil)
3. Kemiska kompositionen av kaffebönorna (botanisk art, odlingsförhållande)
4. Rostningstid
5. Rostningstemperatur
6. Rostgrad (Ljus eller mörkrostat)
7. Avgasning av kaffebönor
8. Färskheten på det rostade kaffet
9. Förpackningsteknik
10. Partikelstorleken på malet kaffe
11. Kontaktytan vid bryggning
12. Formen på de malda bönorna
13. Kontakttid med vatten
14. Temperaturen på vattnet (92 - 96 grader Celcius)
15. Vatten volym
16. Vattnets sammansättning (mineraler och ph)
17. Konstant bryggtemperatur
18. Behandling av vattnet innan bryggning (val av vattenfilter)
19. Total vätning av kaffet
20. Jämnt vattenflöde under bryggnignen
21. Turbulens under bryggning
22. Rörelse av kaffekornen under bryggning
23. Hålltemperaturen efter bryggning (80-85 grader Celcius)
24. Hålltiden efter bryggning (30 minuter)
25. Höjden över havet vid bryggtillfället
26. Ren rost,mal och bryggutrustning
27. Val av kaffefilter