onsdag 1 augusti 2007

GUIDEBOKEN del1


Tänkte dela med mig lite kaffekunskaper som kan hjälpa till vid val av kaffeinköp här på rosteriet eller bryggtips när ni kommer hem. Det blir som en guidebok genom denna djungel av specialkaffe som blir allt vanligare att få tag på. I första delen tänkte jag prata lite om olika länders utmärkande karaktärer. Kommer inte att nämna något om aromer då dessa kan variera beroende på rostprofil på de olika kaffesorterna men kanske nämner några för ibland kan man inte hålla sig.....

BRASILIEN
Brasilianska kaffebönor är oftast rätt neutrala med stor sötma och låg syra vilket gör dem mycket populära att använda i kaffeblandningar. De kan också tillföra stor fyllighet om de rostas på rätt sätt.

COLOMBIA
Colombianska kaffebönor är mycket kända för sin höga kvalité med balanserade syra och lång eftersmak.

GUATEMALA
Kaffe från Gutemala kännetecknas och efterfrågas på grund av deras komplex friska syra. Går även att rosta lite mörkare och på längre tid för att balansera upp syrorna.

MEXICO
Mexikanskt kaffe är till största del naturligt ekologiskt odlat eftersom merparten av bönderna inte besprutar eller göder sina kaffebuskar. Kaffets karaktär har oftast en markant syra med delvis torra inslag som toner av grapefrukt om de rostas lite ljusare.

COSTA RICA
Costa Rica var det första landet som förbjöd länderna att odla Robusta år 1989. Kaffet kännetecknas av sina intensiva smaker och fyllighet som blandas upp dess delikata syra.

PERU
Kaffe från peru är också kända för sina ekologiska kaffesorter. Karakären är oftast välbalanserade med både bra fyllighet och utmärkande syra vilket gör dem populära att också populära att använda i blandningar.

JAMAICA
Är väl mest kända för att odla kaffearten Blue Mountain som säljs mest till Japan för dyra pengar vilket göra att resten av världen inte har så mycket att dela på vilket i sin tur trissar upp priset i Europa. Karaktären är oftsast kännetecknad för sin tydliga sötma, svagt brytande syra och en intensiv aroma.

KENYA
Kenya är också ett land som är mycket kända för sina höga kvalité. Det som nästan alltid är utmärkande de högväxta plantagen i detta land är den skarpa syran och långa eftersmaken. När de rostas ljusare smakar de nästan svartvinbärssaft.

ETIOPIEN
Etiopien är ett land som blivit väldigt populär på senare tid hos micro rosterierna. Antagligen på grund av att det finns så stor variation inom landet och de oftast är väldigt aromatiska. Man heller inte glömma borta att det är ju trots allt kaffets hemland vilket gör att det går att få tag på riktigt gott vildvuxet kaffe. Karaktären på kaffesorterna i östra Etiopien runt orådet Harrar brukar ofast kännetecknas av deras fyllighet och intensiva sötma. De syrligare och tunnare kaffesorterna hittas oftast i södra Etiopien runt området Yirgacheffe.

INDONESIEN
l detta land odlas till största del kaffearten Robusta som är lite tuffare och tjärvare i karaktären. Men självfallet går det också att hitta arabica kaffe men de är tyvärr brukar kvalitén variera rätt så kraftigt. Vid goda förhållanden går det hitta kaffesorter med mycket fyllighet och lång delikat eftersmak som sitter kvar på tungan i timmar.

INDIEN
Indien är ett land som producerar ungefär 50% Robusta och 50% Arabica. Karaktären på arabican är till största del torr med en bitter söt ton. Det finns även ett kaffe som legat i moonsunvindarna och torkat ut och skapat en väldigt utmärkande torr karaktär utan några som hellst syror.

NYA GUINEA
Ett kaffe med många egenskaper vilket nästan går att jämföra med vinets "Nya Världen" begrepp. Kaffet har oftst en tydlig fyllighet och sötma som blandas upp med intressanta frukt och bärsyror. Med andra ord ett kaffe som nästan alltid kan stå på egna ben.

VIETNAM
Världens andra största kaffeproducent efter Brasilien. 1980 låg landet på en 42 plats vilket har gjort en dramtisk ändring på kaffehandeln runt om i världen. Största delen av allt som odlas är billig robusta som rafinadereras för att kunna användas som bulk i billigt kaffe som vi köper i dagligvaruhandeln.

Fler länder kommer.......