För alla er som undrar hur man lätt kan urskilja om ett kaffe har en söt eller syrlig karaktär, tänkte jag berätta att det går att se på själva kaffebönan som är rostad. Bönderna har nämligen möjlighet att soltorka kaffet eller jäsa bort skal och fruktkött för att få ut kärnorna. De olika metoderna påverkar kaffets karaktär väldigt mycket. Om du soltorkar kaffet med fruktköttet på tränger sötman in i kärnan. Men om bonden istället jäser bort skal och fruktkött innan han torkar har kaffet en benägenhet att dra mer åt det syrligare hållet. Som konsument kan du lättast urskilja detta genom att se på om den rostade kaffebönan har ljus eller mörk skåra. Om den är ljus har bonden jäst bort fruktköttet och om den är mörk har han antagligen låtit fruktköttet och skalet sitta kvar. På bilden ovan ser ni skillnaden. Och för alla er som vill ha Crema på er espresso kan jag meddela att den soltorkade metoden ger ifrån sig mer Crema än den tvättade.