söndag 12 augusti 2007

VÄXER DET KAFFE I ITALIEN?

Det har varit många kunder den senare tiden som varit inne på rosteriet och inte riktigt förstått vad Espressokaffe är. Jag syftar då först och främst på dem som tror att det är en annan typ av kaffe än vad bryggkaffe är. Tänkte därför tydliggöra att Espresso är en bryggmetod och inga speciella kaffebönor som växer nere i Italien, även om min Italienska vänner hade önskat att det var så ;-). Däremot har Italienarna ordet Miscela som betyder blandning. Det är mycket populärt att göra en Espressoblandning för att harmonisera de olika kaffebönornas karaktärer. Espressobryggning är en mycket koncentrerad bryggmetod vilket gör att kaffebönor med friska syrliga inslag som exempelvis Kenyanska eller Colombianska bönor blir för sura när de bryggs som espresso. Därför brukar en del kafferostare försöka rosta bort syran genom att rosta bönorna på längre tid och lite mörkare vilket i många fall resulterar i att kaffet blir bittert. Min rekommendation till dem som vill välja ut egna kaffebönor till att brygga espresso på är att försöka hitta de kaffebönor som har en mildare karaktär. Fråga gärna personalen så kan de vägleda er till att göra er egna blandning. För dem som inte har tiden till att exprimentera har vi alltid våra färdiga espressoblandningar.