söndag 2 september 2007

PACKAT OCH KLART!


Det härligaste med att driva ett butiksrosteri är den omedelbart spontana feedback och frågor som gästerna kommer med. Det kan vara allt om hur kaffe ska bryggas till vilket kaffe som lämpar sig bäst till en viss dessert de tänkt ha till kaffet. Det är precis så som jag ser att kedjan ska fungera. Varje stad har sitt eget lokala kafferosteri dit man kan vända sig med sina funderingar om kaffe eller för att få personliga rekomendationer.

Den fråga som varit populärast denna vecka har varit kaffets hållbarhet. Det finns många olika åsikter vad det gäller men jag tänkte ta upp lite grundläggande teoretisk fakta för att öka förståelsen om denna färskvara.

Diagramet visar hur mycket kvalité kaffe tappar under 14 dagar

När kaffe rostas sätts en kemisk reaktion igång som gör att kaffebönorna börjar att reagera negativt med solens ljusstrålar och syret i luften. Det är en liknande process som brödet går igenom efter det har bakats. Som diagramet ovan visar har nästan alla aromatiska ämnen förstörts i kaffet(som hela bönor) 14dagar efter rostning när det förvarats öppet. Om vi dessutom maler kaffet utsätter vi ytan för ännu mer kontakt med syre vilket gör att vi påskyndar nerbrytningsprocessen. Därför är min rekomendation om man vill uppleva kaffets ursprungliga karaktär att köpa färskt kaffe 1 gång i veckan, förvara det svalt, lufttätt och mala bönorna innan bryggning. Självklart går det att konservera kaffe som alla andra livsmedel men det är då viktigt att det har gjorts på rätt sätt. Det vanligaste är aluminiumpåse som vakumförpackas och kaffet håller sig då i cirka 1år eller så kan påsen fyllas med kväve innan den försluts och kaffet har då en hållbarhet på cirka 4 månader.

till vänster 97% naturpåse, mitten aluminiumpåse, till höger öppen papperspåse