tisdag 23 oktober 2007
MUNKÄNSLA
Munkänsla är ett av de begrepp som används för att beskriva ett kaffets karaktär men som ingen direkt reflekterat över. Jag tänkte därför ta tillfället i akt och skriva lite om de disskutioner som kom upp under Cup of Excellence i Bolivia när jag var där. Munkänsla innefattar begreppen:
- Viskositet: Tjock eller Seg
- Känsla: Krämig, Mjuk, Degig, Kladdig
- Innehåll: Densitet, Utfyllnad, Konsistens, Volym, Tyngd
- Beläggning: I munnen och På tungan (klibbigt)
- Motstånd: Sirapsliknande och rund (när vätskan trycks genom munnen)
- Efterkänsla: Ihållande
Slutsatsen efter disskutionen var att ordet KROPP i kaffesammanhang inte går att ersätta för ordet MUNKÄNSLA.
Det nämndes också att studier hade gjorts 2003 av Jeannine Dewiche som säger:
“tactile stimuli can interact with taste and aroma, modulating their perception”