söndag 20 januari 2008

VATTENKVALITÈN I MALMÖ


Som kafferostare i Malmö känner jag att det är viktigt och informera om vattenkvalitén vi har i Malmö. Som jag skrivit i tidigare inlägg innehåller en kopp kaffe 98.5% vatten vilket gör att kvalitén är oerhört viktig på vattnet och framför allt om man köper kvalitetskaffe. Om man använder ett basiskt vatten som vi har här i Malmö reducerar det de friska syrorna som kan finnas i ett ljusrostat kaffe. Resultatet blir att kaffet blir blaskigt, där av att mörkrostat kaffe är mycket populärt i vår region.

Ringsjöverket

ParameterMedianNorm¹
Norm²Enhet
Temp9,220
°C
pH8,3
7,5-9,0
COD1,6
-
-
mg/l
Konduktivitet
17 250 mS/m
Alkalinitet 43-
-
mg/l
Hårdhet3,5
-
-
°dH
Kalcium22
100
mg/l
Magnesium
1,5
30
mg/l
Natrium
6,2
100
mg/l
Kalium
<1,2>-
-
mg/l
Järn
<0,02>0,100
0,200
mg/l
Mangan<0,01>0,050
mg/l
Fluorid
<0,2> 1,5
mg/l


Vombverket

ParameterMedianNorm¹
Norm²Enhet
Temp10,420
°C
pH8,3
7,5-9,0
COD1,7
-
-
mg/l
Konduktivitet
36
250 mS/m
Alkalinitet130
-
-
mg/l
Hårdhet5,6
-
-
°dH
Kalcium32
100
mg/l
Magnesium
5,8
30
mg/l
Natrium
38
100
mg/l
Kalium
3,2
-
-
mg/l
Järn
<0,02>0,100
0,200
mg/l
Mangan<0,01>0,050
mg/l
Fluorid
<0,23> 1,5
mg/l

¹ Avser Livsmedelsverkets gränsvärde för utgående dricksvatten från vattenverk.
² Avser livsmedelsverkets gränsvärde för dricksvatten hos användare.
< betyder att ämnet inte är detekterbart, dvs. det går inte att hitta pga. begränsningar i analysmetoden.