fredag 25 januari 2008

KAFFEUPPLEVELSER 2008

Då var jag klar med upplägget för vårens kaffeupplevelser här på kafferosteriet. Anmälningslistorna ligger i baren.

Februari

ARABICA & ROBUSTA
De 2 vanligaste kaffearterna heter Arabica och Robusta. Arabican har 44 kromosomer och Robustan 22 kromosomer. Hur påverkar det smaken i koppen när vi brygger kaffet. Under kvällen kommer vi att titta närmare på de 2 olika arterna.
Tid: 7/2 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-

VAD ÄR KVALITETSKAFFE
Kaffet som i dagligvaruhandeln kostar 25:- respektive 45:- för 500g och kvalitetskaffe som kostar 70:- respektive 130:- för 250g, är det någon smakskillnad? Under kvällen kommer vi att jämföra kaffe med olika kvalitéer och priser för att se vad det är vi betalar för.
Tid: 21/2 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-

KAFFE EN FÄRSKVARA
Kaffe är en färskvara som innehåller oljor. Precis som i andra livsmedelsvaror härsknar dessa oljor när dom blir gamla. På denna provning kommer vi att jämföra hur kaffets smaker förändras med tiden.
Tid: 28/2 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-


Mars

FRÅN AMERIKA TILL AFRIKA & ASIEN
Kaffebuskarna växer mellan vändkretsarna runt jordklotet och kräver ett tropiskt klimat. Hur på verkar de olika klimaten runt jorden kaffet där det växer. På denna provningen kommer vi att jämföra kaffe från olika kontinenter för se om det är någon skillnad på karaktären.
Tid: 6/3 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-

TVÄTTAT ELLER TORKAT KAFFE
För att få ut de 2 kaffebönorna ur kaffebäret använder sig kaffebönderna av en mängd olika processer. I denna upplevelse kommer vi att titta närmare på dom 2 vanligaste metoderna och hur dessa påverkar kaffets karaktär.
Tid: 13/3 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-

FINNS DET NÅGON HÖJDSKILLNAD?
Växter som odlas på höga höjder har en längre mognadsprocess. I vissa länder anses det vara finare att odla på högre höjder. Och som kafferostar är det stor skillnad att rosta låg respektive höglandskaffe. Men vad är smakskillnaden?
Tid: 20/3 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-

EN LJUS OCH MÖRK SMAKUPPLEVELSE
Denna handblåsta bistrokanna är designad för att kunna stå framme till middagsbordet. Allt är i glas vilket gör att den är mycket lätt att hålla ren. Guldfiltret gör att kaffets karaktär bibehålls i största möjliga mån och de dubbla glasväggarna gör att kaffet håller värmen längre.
Tid: 27/3 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-


April

CUP OF EXCELLENCE
Cup of Excellence är en av de främsta kaffetävlingar som finns för kaffebönder. En nationell och en internationell jury poängbedömer kaffe som senare auktioneras ut till högstbjudande rostare. Tävlingen ger bönderna från 4 till 20 gånger mer än var de får om de skulle använda sig av Fair trade. Denna kväll testar vi ett lands bästa skördar.
Tid: 3/4 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-

BLANDAT KAFFE
Många söker efter den perfekta kaffeupplevelsen. Oftast räcker det inte med en kaffeart för att uppnå denna känsla. Det är då vi måste hitta andra arter att komplettera med för fylla ut hela smakpaletten. Denna kvällen tar vi en närmare titt på hur man gör en kaffeblandning.
Tid: 10/4 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-

CHOKLAD TILL KAFFET
Varför är det så gott med choklad till kaffet. Under denna kväll testar vi olika kaffesorter i kombination med olika chokladsorter och lär oss hur man balanserar upp de olika smakupplevelserna.
Tid:17/2 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-

BARA VANLIGT VATTEN
Kaffe består till 98,5% av vatten. Hur påverkar olika vattensorter vår smakupplevelse av kaffe. Under kvällen testar vi att brygga kaffe på vatten som har olika kvalité. Filtrerat vatten, buteljerat vatten, kranvatten är några exempel på vatten vi kommer testa.
Tid:24/2 kl.19.00 – 20.00
Pris: 350:-

Grupper

PÅ ROSTERIET
Vi anordnar även anpassade kaffeupplevelser till slutna grupper inne på rosteriet. Det kan vara allt från smakupplevelser till bryggtekniker beroende på vad gruppen vill uppleva.
5-10pers. 300:- per timme
11-15pers. 250:- per timmer

UTANFÖR ROSTERIET
Det går även att anordna de anpassade kaffeupplevelser utanför rosteriet till slutna grupper. Det kan vara allt från kaffeprovningar till föreläsningar eller kursverksamhet.
5-10pers 350:- per timme
11-15pers 250:- per timme
16-20pers 200:- per timme