lördag 17 maj 2008

NACHA ESTATE, KAFFE FRÅN THAILAND


Har precis fått in kaffeprover från Thailand!
Då ställer sig alla frågan, finns det kvalitetskaffe i Thailand.....

Kaffet infördes på 1800-talet i Thailand av Fransmännen som ägde plantage i Burma. Till en början odlades mycket robusta i låglandsområden i södra Thailand för att snabbt få igång en produktion. 1969 förbjöd kungariket odling av opium och istället skulle detta ersättas av andra grödor där av bland annat Kaffe. De största opium odlingarna låg i norra Thailand på 1200-1600m över havet vilket också är ett perfekt klimat för arabicaodlingar. Här blev starten för kaffeprojkten som skulle satsa på kvalité. Ett av dem är Nacha Estate som jag har fått prover ifrån som ligger på bergsluttningarna i Chang Mai. Kaffet är av arabica arten caturra och catimor och har handplockats och processerats med den våta metoden. Detta märks tydligt på karaktären som har extremt balanserade fruktsyror i närheten av persika eller mandarin, i övrigt så hade kaffet inget speciellt att komma med, relativ mild munkänsla och eftersmak.

Andra provinser som odlar kvalitetskaffe i Thailand är, Chiang Rai, Lampang, Mae Hong Son och Tak. Har också fått lite prover från Doi Chaang Coffee som är ett coop från Chiang Rai som har en odlingsareal på 24 kvadratkilometer i vildvuxen teräng. Här kan man nog i framtiden hitta spännande loter.

Nacha Estate blev för övrigt bästa asiatiska kaffe på SCAA mässan i Long Beach 2007.
Om det blir lite över kör vi det i en av bryggarna under veckan.

/F