söndag 21 september 2008

KVALITÈ UR FOKUS


Det har blivit mycket stor efterfrågan på rättvisemärkt och ekologiskt kaffe. Enligt min mening känns det som vi hoppat över ett mycket betydligt viktigare steg när det gäller kaffe. I första hand att hantera kaffe som en färskvara och livsmedelsvara, i andra hand att titta på kaffets ursprung, karaktär, kvalité och inte vilket varumärke som rostat kaffet eller vilken certifiering kaffet har.
Läste en mycket intressant artikel till frukosten idag som säger en hel del. Samma artikel togs även upp i SVT på morgonen.

Jag kommer också att hålla en föreläsning under "Matveckan" i Malmö för att lyfta fram frågan ännu mer.

Publicerad 21 september i Dagens Nyheter
Ekologisk odling ger väsentligt mindre skördar och ökar växthuseffekten. Det hävdar två professorer vid Lantbruksuniversitetet som är starkt kritiska till regeringens beslut att främja det ekologiska jordbruket.
En ekologisk skörd motsvarar mindre än 60 procent av en konventionell skörd. Därmed binder ekologisk odlingar inte lika mycket kol.
Vid ekologiska odlingsmetoder frigörs även mer kolföreningar till atmosfären vilket spär på växthuseffekten, säger professorerna till Dagens Nyheter.