söndag 9 november 2008
KORR
Alltid roligt med människor som gillar det man gör. Denna gången blev det ett uppslag i Sydsvenskan där journalisten har lagt till lite av sina egna ordval som inte riktigt stämmer med verkligheten. Här kommer ett litet korrektur till de som läst artikel som i övrigt var ok.
- Den "speciella" maskinen som Ulf skriver om är en Probatino.
- Bönorna kokas inte heller, vattnet som används håller en temp mellen 92-96 grader.
- Vad det gäller småodlarna gäller det Rwanda som jag berättade om i intervjun.
- Vad det gäller tobakston är det inget uttryck som används för att beskriva sönderbränt kaffe. Tobakstonerna kan uppkomma både av att kaffet rostats mörkare eller över öppen eld eller kommer det från kaffets microklimat.
- Jag dricker väldigt sällan Cappuccino, kanske Cortado men mest blir det filter.
- Robusta har inte mer syra än Arabica utan det är Coffein som det är dubbelt så mycket av.
- När man bedömmer kaffets "renlighet" har det inget med partiklar, grus eller växtdelar att göra utan hur tydlig kaffets karaktär är och hur lite deffekter som finns.
- Om du vill prova kaffe hemma så använd:
1.En normal kaffekopp med 10gram filtermalet kaffe.
2. Häll på 92-96gradigt vatten med neutralt PH(finns billigt källvatten i affären som är bra)
3. Låt stå och dra i 3min
4. Blötlägg skorpan som bildats med en matsked genom att röra 3 gånger
5. Ta bort skummet som bildats (Obs! gammalt kaffe får inget skum)
6. Låt kaffet svalna och använd sedan sked för att sörpla i dig kaffet.