onsdag 8 april 2009

SAGT OCH GJORT


05.30 klev jag upp och cyklade iväg till öresundståget för att möta upp med min käre kaffevän Sören Stiller Markussen på Kastrup. Vi skulle spendera en heldag nere i Amsterdam för att se om det fanns något bolag som kunde hjälpa oss att transportera hem våra kaffe som vi hittar när vi varit ute och rest bland plantagen. Det är en djungel av aktörer nere i Holland då mycket av kaffet som kommer in till Europa landar i Rotterdam. Några familjeföretag och några nya uppstickare blev det innan det bar hem igen. Men det mest shockande på resan berättade Menno på Trabocca som levererar kaffe till många kända rosterier i Skandinavien och Amerika.

I Etiopien har kaffemarknaden ballat ur totalt. Exportörerna har blivit av med sina licenser och staten har börjat blanda upp allt kaffe från olika regioner innan de graderar kvalitén. Så i dagsläget finns det ingen möjlighet att spåra vart ert etiopiska kaffe egentligen kommer ifrån framöver.


Själv hade han flera containrar som var inlåsta av staten i Addis Abbeba som han inte visste när han kunde få frakta hem.