torsdag 9 april 2009

COLOMBIA / TIMANA

Från regionen Timana i Colombias delstat Huila har vi hittat vårt nya Colombianska kaffe. Detta är ett praktexempel på vad som håller på att hända med de bönder som förstår sig på att kvalité lönar sig. 2001 gick 25 familjer samman och bildade ett kooperativ "the Asociacion de Productores Agricolas de Timana" för att satsa på kvalitetskaffe. Idag är de 85st som sett att deras hårda arbete lönar sig. Tycker att detta är ett praktexempel på hur ett kvalitetskaffe inte behöver kosta så mycket men ändå ge mycket tillbaka till bönderna utan att behöva använda sig av vilseledande marknadsföring.

Kaffet har skördats i oktober och november samt förseglats i vaccumförpackad 33kgs påsar innan de fraktats till Europa i December. Vi har lyckats få tag på 200Kg av detta fantastiska kaffe som har en klassisk balanserad Colombiansk fruktsyra som är extremt ren i sin munkänsla. Kaffearten som är en Arabica/Caturra har växt på 1500-1800m med skuggträden banan och cachimbo för att få en lång mognadstid på bären.
Som allt annat kaffe finns det i begränsad upplaga så alla som är förtjusta i Colombianskt kvalitetskaffe passa på att fynda för priset är sjukt lågt i förållande till Kvalitén.