söndag 3 maj 2009

COSTANZA #3

driftansvarig Pedro Pantaleón till vänster kör den klassiska nöjda bonden minen ;-)

Nu trillar det in finkaffe på rosteriet. Det senaste är plantaget Costanza som knep tredjeplatsen på tävlingen om Dominikanska Republikens finaste kaffe. Plantaget ligger i disitriktet Cibao Altura på 1350m överhavet och odlar till största del arabica arten Caturra som skördas från oktober till maj.Den dova munkänslan och korta eftersmaken representerar huvudragen i karaktären som är mycket klassiska för dominikanska republiken men finliret är mycket intressant och gör kaffet mycket unikt. Kaffet är mycket väl balanserat vilket gör det lätt att känna av nyansskillnaderna i en blommig fruktighet med vissa nötiga inslag.

År 1720 försökte fransmannen Gabriel de Clleu att transportera 2 kaffeplantor till ön Martinique. Han lyckades få fram en av plantorna till ön som 5 till 10 år senare spreds till Hispanola och där ifrån till Dominikanska Republiken. Idag finns det 6 utpräglade regioner i landet som producerar ungefär 75.000st 60Kg säckar per år av 50.000 bönder som delar på 138.000ha odlingsyta.

BARAHONA
Den sydligaste regionen som odlar 80% Typica och 20% Caturra på höjder från 600 till 1300 meter över havet som skördas från oktober till februari. Karakären från regionen är fyllig munkänsla med mjuk och dov syra som har inslag av vilda bär och choklad.

CIBAO
Den näst nordligste regionen som odlar 90% Typica och 10% Caturra på höjder från 400-800 meter över havet som skördas från september till december. Karaktären från regionen är en tydlig munkänsla med diskret syra som har inslag av sädesslag och choklad.

CIBAO ALTURA
Ligger söder om Cibaoregionen(se karta ovan) som odlar 30% Typica och 70% Caturra på höjder från 600 till 1500 meter över havet som skördas från oktober till maj. Karaktären från regionen har en mellanfyllig munkänsla med bitande syra som har tydliga blommiga och nötiga toner.

CORDILLERA CENTRAL
Ligger mitt i landet runt bergskedjan Cortardillerna och här odlar bönderna 30% Typica och 65% Caturra och 5% Catuai på höjder från 600 till 1500 meter över havet som skördas från November till maj. Karaktären från regionen har medelfyllig munkänsla med en intesiv och krispig syra som påminner om röda bär.

NEYBA
Ligger i västra delen av landet där bönderna odlar 50% Typica och 50% Caturra på höjder från 700 till 1400 meter över havet som skördas från november till februari. Karaktären från regionen har en medelfyllig munkänsla med sötsyrliga inslag citrongräs och tropiska frukter.

VALDESIA
Ligger i södra delen av landet nordöst om Barahona där bönderna odlar 40% Typica och 60% Caturra på höjder från 500 till 1100 meter över havet som skördas från oktober till februari. Karaktären från regionen har en medelfyllig kropp med mjuk balanserad syra och söt nötig choklad i eftersmaken.