onsdag 12 augusti 2009

VAD HETER DITT KAFFE EGENTLIGEN?

Santos är en hamnstad och INTE en kaffeart....

Då var det namnen på kaffe som borde redas ut så att det inte blir några missförstånd när vi går till butiken och handlar kaffe.

1. Det är mycket vanligt att man använder hamnstäderna istället för området där kaffet kommer ifrån. De vanligaste exempel är hamnstaden "Santos" i Brasilien(bilden ovan) och staden "Mocka" i Yemen.

2. Även namn på tidigare städer som odlat kaffe är populära att använda. I Indonesien på sumatra hittar vi "Mandheling" som är ett område där man försökte odla arabica kaffe men misslyckades. Och idag ser vi namnet i många kaffebutiker som säljer Mandheling trots att det inte finns några kaffeodlingar i närheten av staden.

3. Storlekar är också ett populärt namn att ge kaffesorter. Benämningar som AA, AB, PB är inte en beskrivning på vart kaffet kommer ifrån utan en klassificering på bönans storlek. Även kallade screen size som finns i allt från 14 upp till 20.

4. Rainforest, Utz, Fairtrade och Biodynamiskt kaffe från Peru eller Brasilien säger heller inte så mycket om kaffets karaktär men är grymt bra betäckningar som står för så mycket annat som är bra att tänka på vid köp av billigt volymproducerat kaffet.

5. Luwak är och förblir ett kattdjur som tycker om att äta kaffebär, låt han ha sitt skit för sig själv. Finns även fåglar från Brailien och rävar i Laos för dem som tycker att denna typen av historier är roligare än karaktärer.

6. SHG som betyder Strictly High Grown är uttryck vi hittar mycket i Centralamerika som beskriver på vilken höjd över havet som kaffet odlats och inget annat.

Det finns säkert många fler.
Hoppas att vi kan få en rätsida på detta problem och börja prata om distrikt och smakprofiler istället.