tisdag 27 april 2010

FILTER ELLER FILTER

Fem filter testades

Idag har Viktoria hjälpt mig med det stora filtertestet som jag väntat på så länge. Är det någon skillnad på filter och filter?

Vi testade igenom 5st olika filter med samma förutsättningar, 1liter filtrerat vatten, 1st Dubbel Mocca Master och 60g filtermalet Colombia / San Sebastian.

Filtret med 3 "aroma zoner", dvs tre segment med olika storlekar på hålen som skapar en längre extraktion.

Det svanenmärkta filtret som är gjort till 60% av Bambu.

Det "milda" filtret som har större hål som gjorde en snabbare extrahering

Även detta med olika storlekar på hålen för att förlänga extraheringen.

Vi provade även ett klassiskt oblekt papper som är ganska vanligt.

Sammanfattning: Papper smakar papper

För er som är med på extraheringsfilosofin i kaffeskolan förstår säkert vad som händer med kaffet om det får dra längre i filtret, korrekt annan malningsgrad! Annars blir kaffet överextraherat och bittert.

För er som tycker det är ok med lite kaffebös i botten är fortfarande presskannor, porslinsfilter(inte porslinsfilterhållare) och Guldfilter oslagbara.