tisdag 17 augusti 2010

MEXIKO DEL 2


Den ekonomiska betydelsen av kaffesektorn i landet

Kaffe har tills nyligen varit jordbrukets viktigaste inkomstkälla i Mexiko. Nu ligger den på femte plats i termer av odlad areal efter majs, bönor, vete och durra. År 1999 inbringade kaffet $ 800.000.000, vilket var 17,71% av de totala jordbruksexporten (jämfört med 26,51% som var färska grönsaker).

Kaffeskörden genererar 500.000 arbetstillfällen, och det uppskattas att cirka tre miljoner personer är anställda i verksamhet som avser kaffe produktion, bearbetning och försäljning motsvarar cirka 6% av den ekonomiskt aktiva befolkningen i Mexiko vilket är nära en fjärdedel av den ekonomiskt aktiva befolkningen på landsbygden.

Det beräknas att i södra Mexico skapar kaffet sysselsättning för cirka 52% av landsbygdens ekonomiskt aktiva. I delstaten Chiapas får cirka 500.000 personer arbete inom kaffesektorn.

Den inhemska konsumtion av kaffe är en av de lägsta hos kaffeproducerande länderna.
Mellan 900.000 och en miljon 60-kilos säckar, eller cirka 15% av den nationella produktionen köps inhemskt utan någon signifikant tendens på tillväxt de senaste åtta åren. Förbrukningen är nu mellan 650 och 730 gram per person och år. I Sverige är det drygt nio kilo per person och år.

I Mexiko har den fortsatta konsumtionen av frystorkat kaffet ökat under de senaste två årtiondena av förra seklet och svarar nu för mer än 70% av det förbrukade kaffe. När det gäller rostat kaffe är det bara 26% verkligen rent och resten innehåller någon form av substitut. Ungefär 30% av snabbkaffe som säljs är koffeinfritt, liksom. Nestle säljer 80% av allt snabbkaffe som konsumeras i Mexiko. General Foods är en avlägsen andra grossist.

Tyvärr är det nästan tre fjärdedelar av kaffet som rostas i Mexiko i själva verket en blandning av kaffe med socker. "El Marino" är ett hett märke av denna produkt. Ley de Torrefacción (lagstiftning av kaffe) ger en produkt med upp till 30% av substitut fortfarande möjligheten att märka det "100% ren" och ändå fångar inte statistiken hela sanningen.