tisdag 4 januari 2011

NYA GUINEA DEL 3


En av de största striderna i PNG är en konsekvent kvalitetskontroll på kaffet som exporteras. Mycket av orsaken till detta är bristen på infrastruktur och avsaknaden av ett enkelt system för att använda vid kaffetransporter.  PNG's Coffee Industry Corporation (CIC) har hjälpt sätta standarden för kvaliten på kaffet i landet. De införde obligatorisk minimistandard för obearbetat kaffe under 1994 vilket gör att det är ett brott för en jordbrukare att sälja kaffe med pergaminohinna av klass 4-standard. År 2002 bytte CIC det minsta från klass 3 till klass 2.

Kaffet i PNG kanske inte har nått så många munnar som kaffe från andra länder men många som har haft chansen att smaka en god kopp håller nog med om att det är något exotiskt över karaktären. 
Det finns ett antal tydliga skillnader i smak mellan de storskaliga jordbruken och de små jordbrukarna men detta har mindre att göra med regionen och mer att göra med det sätt på vilket bönorna bearbetas. Var och en har olika egenskaper främst på grund av de olika metoderna för produktion och bearbetning. Kaffe som behandlats på de små gårdarna-typiskt Y betyg eller PSC (Premium småskaliga Kaffe) klassplockas för hand och processas oftas med en liten pulpmaskin förhand och sedan placeras de i en porös väska och sköljas i ån, majoriteten av det är soltorkat. När kaffet blandas upp på torkanläggningen drar det ner på de olika kvaliteterna av alla kaffesorter. Detta medför ofta att kaffet har en fruktig eller vinaktig smak som gillas av en del men är ovant av många. Småskaliga kaffeplantage beskrivs ibland som vilda och fruktiga typiska är A eller X betyg som vägs och anges vid en central anläggning på större gårdar som sedan tvättar och jäser kaffet i 24 timmar innan de soltorkas i cirka tio dagar. Detta ger dem en ren och mild smak med balanserad syra.