onsdag 16 februari 2011

Reproduktion, en konst att bemästra


För tillfället befinner sig Sverige i ett eufori av kaffeglada människor som kastar sig ut i specialkaffedjungeln vilket är asgrymt för utvecklingen då det finns fler som är med och sprider budskapet om specialkaffets filosofi.  Känner igen mig själv i början, jag ville ha de fräckaste maskinerna som kunde förändra vart ända parameter ända från rosten till när jag bryggde kaffet. Ju fler parametrar som gick att styra desto coolare var det ;-)

På senare tid har jag gått till en annan filosofi som är betydligt mycket större utmaning än att kunna styra luftflöden och pumptryck. Visst behövs verktygen för att vrida och vända på alla möjliga parametrar som går. Men vart går gränsen när det blir så många parametrar att hålla koll på att du förlorar fokus på att kunna återskapa din perfekta rost eller bryggning?

Labbverktygen blir allt viktigare och viktigare för att kontrollera att det vi skapat har en hållbar utveckling i takt med arbetsverktygens utveckling blir mer och mer avancerade. Som konsument måste det kännas konstigt att köpa samma produkt som smakar olika hela tiden för att vi inte kan behärska konsten att återskapa det som vi en gång gjorde så med våra värstingmaskiner.

"Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet!"