tisdag 14 augusti 2007

Drip drop drip drop


H2O denna härligt svalkande dryck som vi dricker mest av i världen. På andra plats ligger kaffe som innehåller 98,5% vatten. Bara vatten går det att blogga om för den som har intresset. Själv nöjer jag mig med dess inverkan och påverkan på kvalieteskaffe. Vad är det då som vi bör tänka på när vi väljer vatten att brygga kaffe på?

PH
Ph-värdet är vi nog alla bekanta med sedan högstadiet på Kemilektionerna.
Detta visar hur basiskt eller surt vattnet är. Enklast och förklara hur värdet påverkar vår extraktion är att titta på det aromtiska hjulet som jag publicerat tidigare. En kaffeböna som är ljusrostad har fler vegitala aromer i sig än det mörkrostade. Exempelvis kan ett ljusrostat kenyanskt kaffe ha tydliga svartvinbärssyror i sig om det bryggs med ett ph7. Men om det istället bryggs på Ph9 reduceras syrorna och kaffet blir istället blaskigt.

TDS
Står för Total Disolved Solids och är ett mätvärde som beskriver hur mycket mineraler som vattnet innehåller. Mineralerna hjälper till och underlättar reaktionen mellan vattnet och kaffet. Självklart är det vissa mineraler som är bra för extraheringen och några som är sämre men än så länge vet vi inte vilka som påverkar vad. Därför ligger mätvärdet relativt lågt i dagsläget för en rekommenderad korrekt kaffebryggning som är 100ppm (parts per million)

För oss riktigt nördiga kaffeälskare finns det redskap för att mäta dessa värden samt verktyg och maskiner för att få fram ett bra vatten till bryggningen.

För den som inte vill investera i mjukvattensfilter till hemmet skulle jag rekommendera köpvatten eller ett enkelt kolfilter
Pris: 350:-