onsdag 5 december 2007

VENTILERNA PÅ KAFFEPÅSARNA

Här kommer ett kort inlägg för alla som undrar hur envägsventilerna fungerar på våra kaffepåsar som vi använder på Espressoblandningarna och Cup of Excellence kaffet. Egentligen tycker jag inte om att använda ventilpåsar eftersom kaffe är en färskvara som bör användas så nära rosttillfället som möjligt, vem vill inte ha nybakat bröd.... Espresso är dock en undantagsregel då kaffets gaser påverkar den extrema bryggningen negativt där av att vi packar dessa i ventilpåsar.

Ventilen är tätt förseglad i förpackningen. Det bruna membranet i ventilen på bilden ovan hindrar luft från att komma in i förpackningen.

När trycket inne i förpackningen ökar på grund av kaffets gasutveckling öppnar sig membranet. Det finns olika ventiler med olika tryckbariärer på när membranet ska öppnas. På våra kaffepåsar börjar membranet att reagera vid 3±1 mbar.

När trycket börjar att försvinna stängs membranet och detta sker vi ungefär 0,5 mbars övertryck från påsens insida. Och då är påsen lufttät igen :-)