tisdag 19 februari 2008
KVALITETSPROBLEM I ETIOPIEN
Esayas Kebede Amare som är Senior Coffee Development Expert för Ministry of Agriculture berättade mycket intressant fakta om Etiopien som jag tycker var värd ett eget inlägg. Han breärttade att ungefär hälften av landets kaffeproduktion konsumeras i landet. Bilden nedan visar siffror i ton för produktionen i vänstra spalten och exporten i högra spalten. Han berättade att också ungefär 15 miljoner människor livnär sig på att jobba med kaffe i landet. Ungefär 660.000 hektar är odlingsarialen av arabica varav 560.000 hektar från små plantagägare eller människor som odlar kaffe i sin trädgård, 20.000 hektar är statliga gårdar, 50.000 hektar är kaffe som växer vilt i skogen och 31.500 hektar är privatägda gårdar som ägs av 134 investerare. Kaffeproduktionen delas in i följande kategorier "forest coffee" 8%, "semi-forest coffee" 36%, garden coffe 50%, "modern coffee plantation" 6% med en kraftig ökning. Landet har precis som Costa Rica förbjudit odling av robusta och de exporterar 9 olika arter av arabica. Det som fångade mig mest av vad han sa när vi träffades var att bönderna får lika mycket betalt för sitt kvalitétskaffe som för det dåliga kaffet vilket gjort det svårt att börja urskilja kvalitetskaffet i landet. Ska bli kul att komma ner i augusti under skördetid och ta en närmare titt på allt han berättat.