måndag 9 november 2009

ÄR PUBLIKEN MOGEN FÖR SÄSONGSKAFFE?

För er som läst tidigare inlägg på bloggen har kanske sett att ett kaffeår ligger lite annorlunda och det skördas vid olika tidpunkter runt om i världen.
Bara för att kaffet är nyrostat behöver det inte vara färskt. Vi som arbetar lite närmare bönderna håller fortfarande på att experimentera med förpackningar och vilotid för att se när kaffet har uppnått sin maximala mognad och fuktighet innan det bör rostas. En del rosterier fryser sina gröna bönor, andra vakuumförpackar och några har tempererade lager för att kaffet ska hålla sig till nästa skörd. Även detta är ett sätt att konservera precis som vi gör med rostat kaffe idag. Till exempel kaffet som jag fick från Agoga i Nya Guinea hade en fuktighet på 11,5% när det skickades och den optimala fuktigheten för en Grain Pro säck är 10,5% för att karaktären inte ska påverkas för mycket under sin färd till oss kafferostare på andra sidan jordklotet. Därför har jag beslutat att reklamera kaffet då det inte smakade som de prover jag godkänt.

Skadad rostare som jag är ser jag också att fler och fler kaffe som skördats för länge sedan erbjudas på specialkaffemarknaden som nyrostade exklusiva bönor till höga priser men som skördats för 2 till 3 år sedan. Vem är det vi lurar, oss själva eller konsumenterna?

Pratade även med Jacques att få hem kaffet tidigare från Brasilien i år och tanken var att skicka det i September då det skördats under maj till augusti. Verkar dom som vi stött på problem även här då kaffet fortfarande inte skickats än av någon underlig anledning. Väntar fortfarande på svar.

Är vi redo att skriva när kaffet skördats på förpackningarna eller markera "I säsong" och "Utanför säsong" eller ska vi bara vänta tills marknaden blivit lite mer etablerad?

Det finns ju redan på andra livsmedel som bröd och äpplen till exempel.

Ännu en sömnlös natt....
/F