måndag 22 mars 2010

KLASSIFICERING I HARAR

Lila=Östra Harar, Orange=Västra Harar, Turkos=Arsi, Grönt= Bale, Röd=Hirna

Den gamla kaffeskolan slänger sig med uttryck som tvättad Yirgacheffe grade 2, Harar Long berry grade 5, Sidamo grade 1 eller Djimma grade 5. I en modern specialkaffevärld säger dessa begrepp tyvärr inte så mycket då dessa distrikt idag har mycket större kaffeutbud. Därför är det på tiden att vi börjar bryta ner dessa distrikt för att kunna vara mer precis vad vi letar efter. Jag kan ta på mig att börja med Harar då jag precis varit där och fått en grundlig genomgång av deras utbud.

Harar är en stad som ligger 1 timme öster om Etiopiens andra största stad Dire Dawa. Staden har idag inget med kaffe att göra men var tidigare en stor handelsstad där kaffe var en stor handelsvara och anses idag vara muslimernas 4:de heligaste stad. Alla kaffeaffärer görs idag av exportörer med kontor och anläggningar i Dire Dawa.

Kaffe från Harar delas in i följande regioner och klassificeringar(Se karta ovan):
A= Östra Harar
B= Västra Harar
C= Arsi
D= Bale
E= Hirna

Gradering på kvalitén av kaffet bedöms utifrån 40% på smak och 60% på utseende, mer info hittas här.

Hur kaffet säljs och handlas är idag en het debatt då landet införde nytt system för 2 år sedan som gör att det inte går att spåra vart kaffet kommer ifrån vilket gör att det heller inte går att ge kaffet en fair trade eller ekologisk klassificering. Mer om detta i nästa inlägg.