söndag 27 juni 2010

SYRETEST

Hur mycket smak är det kvar i ditt kaffe?

Ett av många tester som vi gjorde i London med kafferostarna från hela Europa var ett klassiskt syretest. Alla vet vi att syre är en av kaffets värsta fiende, i luften hittar vi ungefär 21%. Därför packar många om sitt kaffe i ventilpåsar för att hålla bort syret, men vad händer med syret som är kvar i påsen? En del av kafferostarna påstod att koldioxiden trycker ut syret från påsen. Det fanns bara en sak att göra för att få svar, testa med en syremätare. För att undvika att kaffet ska påverkas av syret måste syrehalt komma under 3%. Det var fascinerande resultat som kom fram under testerna. Alla de olika påsarna gav olika resultat. Allt från 4,9% upp till 19,7% syre innehöll påsarna vi testade. Vi kunde efter testerna konstatera att koldioxidtrycket påverkar syret i påsen men inte tillräckligt för att komma under den rekommenderade gränserna runt 1 till 2%.

Sammanfattningen blev enkel, ut med syret om det ska konserveras för att hålla karaktären eller sälj det färskt helt enkelt!